news-details
Kultura

Filmovi KotorArta za Dan planete

 

Dan planet ezemlje obilježiće na svoj način i Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike, i to večeras  putem društvene mreže Fejsbuk. U 20 sati, na FB stranici festivala, počinju projekcije dokumentarnih filmova  “Vraćanje moru” i “Južina” reditelja Dušana Vulekovića.

Ove filmove možet epogledati preko adrese www.facebook.com/kotorart/live

 -Filmove emitujemo na Dan planete Zemlje jer za glavne motive imaju međusobni odnos prirode i čovjeka, i tanku liniju balansa koju našom nepažnjom lako izgubimo. A ona je naročito osjetljiva u tako filigranski delikatnim prostorima prirode, neobično lijepog sklada, kakvi još uvijek postoje u Boki.

Očuvanje i svijest o prirodi je važan aspekt našeg Festivala i već nekoliko godina na ovaj datum organizujemo različite akcije kao i edukativne radionice za osnovce i srednjoškolce. Ove godine, zbog aktuelne situacije, trudimo se da putem društvenih mreža utičemo na svijest ljudi o važnosti ove teme ne samo za živote naše, već i budućih generacija-saopštili su iz festivalske direkcije.

Film “Vraćanje moru” je porudžbina Festivala iz 2018, kada je u fokusu bila tema ekologije, a iste godine priređena je  i premijera nesvakidašnje kompozicije Ramba Amadeusa “Pasija po Steli”, takođe festivalska  porudžbina na istu temu.  O ostvarenju “Južina”  najbolje govore riječi samog reditelja – za ljude iz Boke, jugo je više od vjetra…

KotorArt/Don Brankovi dani muzike na ovaj način daju aktivan doprinos kampanjama Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture Crne Gore #OstaniDoma i #ŽivimoKulturu”.