news-details
Društvo

Crveni krst nastavlja program za spasioce na vodi

Iz Crvenog krsta Crne Gore (CKCG) saopštili su da od 18. maja do prvog juna nastavljaju nove ovjere  za spasioce na vodi, “a i kasnije, u skladu sa interesovanjima kandidata”. Program “Spasilaštvo na vodi” morao je ranije biti obustavljen zbog epidemije koronavirusa.

Ovjere će biti u  hotelu “Mediteran” u Bečićima, uz poštovanje svih mjera zaštite, i u manjim grupama.

Iz CKCG navode da će zbog mjera NKT  iz praktičnog djela ispita biti izuzeti dijelovi koji podrazumijevaju fizički kontakt dva spasioca (transport i vuča davljenika), a biće prilagođena i provjera znanja iz pružanja prve pomoći.

-Spasioci prilikom provjere moraju imati masku. Ostali dijelovi ispita i uslovi ostaju isti:  praktični dio podrazumijeva: plivanje 100 metara za 1,40 minuta i manje spasilačkim kraulom, plivanje 300 metara za 4,30 minuta i manje uz pomoć peraja, plivanje 400 metara za devet minuta i manje (200 metara prsno plivanje i 200 metara kraul), ronjenje na dah u dužinu minimum 25 metara. Provjera uključuje, pored znanja i iskustva iz oblasti plivačkih sposobnosti, i testiranje znanja u pružanju prve pomoći-saopšteno je iz CKCG.

Spasioci prilikom prijave za ovjere moraju posjedovati licencu i važeće ljekarsko uvjerenje. Ukoliko spasilac iz nekog razloga ne posjeduje licencu, potrebno je da se javi u Nastavni centar za obuku spasilaca, kako bi dobio instrukcije o proceduri dobijanja duplikata licence. Svi kandidati treba da se blagovremeno prijave za provjere Nastavnom centru, kako bi se napravio raspored provjere po grupama.

 Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona: 069 334 267, kao i putem mail-a: spasilastvo@ckcg.me

*Fotografije: Crveni krst Crne Gore