news-details
Kultura

Udruženje mladih umjetnika Crne Gore aktivno i u doba COVID 19

Izvor: Portal Ul-info (mne.ul-info.com)

Jedan od osnivača Udruženja mladih umjetnika Crne Gore (UMUCG) Adrian Perović, profesor violine iz Ulcinja, za Portal Ul-info govorio je o projektima i planovima tog društva. 

-Spot za kompoziciju “Nokturno za solo violinu, orkestar i elektroniku” crnogorskog kompozitora Milivoja Pićurića, a u izvedbi Crnogorskog orkestra mladih i violiniste Igora Pejovića, objavljen je na našem YouTube kanalu. Spot je rađen u produkciji Udruženja mladih umjetnika Crne Gore.

Za scenografiju smo koristili radove Uroša Toškovića iz 1985. koje smo reprodukovali na velikom platnu. U susret nam je izašlo Nikšićko pozorište ustupivši nam svoju scenu. Audio snimanje je radio Bobo Stanišić, a video Atomic production. Cjelokupni projekat je podržalo Ministarstva kulture Crne Gore kojima se ovom prilikom zahvaljujem, uz smjelost da ocijenim i zaključim da smo uradili jako važan posao za crnogorsku muzičku kulturu, što će se naročito pokazati u vremenu koje je pred nama.

Pored ovog spota iskoristili smo set-up/priliku da snimimo i djelo finskog kompozitora Jean Sibeliusa-Impromti koje je komercijalnije i bliže široj publici, a takođe je objavljeno na našem YouTube kanalu-priča Perović.


Osim snimanja spota, odrađena su i dva promotivna koncerta ovog projekta, 20-21.februara na Cetinju i u Bijelom Polju. Na repertoaru su se našla djela Jana Sibelijusa “Impromtu No. 5”, “Koncert za violinu, klavir i orkestar” Feliksa Mendelsona, ”Aroura” grčkog kompozitora Janisa Ksenakisa, a za kraj je rezervisana kompozicija Milivoja Pićurića “Nokturno za violinu, orkestar i elektroniku”.

-U repertoaru smo se fokusirali na savremenu muziku, a na programu, prije Pićurićeve kompozicije, našla se kompozicija Janisa Ksanakisa grčkog kompozitora iz druge polovine 20. vijeka koji je bio prilično avangardan i bavio se eksperimentalnim zvukom. Namjenski smo napravili taj spoj Ksanakisa i nakon njega Pićurića. To je taj eksperimentalni zvuk, kako bi ga na engleskom jeziku nazvali “noise” – buka, ali organizovana buka. Pićurić svoju kompoziciju počinje elektronikom i to je bilo interesantno svima, publika je imala priliku da čuje drugačiji zvuk. To je bilo prvo izvođenje Ksanakisa u Crnoj Gori koji je predstavnik pariške avangarde, druge polovine 20. vijeka, sa Olivije Mesijanom, Pjer Bulezom… Mislim da publika u Crnoj Gori nije imala priliku da čuje takvu muziku i da je to bilo nešto potpuno novo…

Elektronska razmjena informacija je dominantna ovih dana kao i dostupnost kulturnih sadržaja koji do sada nisu bili prisutni online. Drago mi je što smo sticajem okolnosti u mogućnosti da ljubiteljima umjetnosti u ovom trenutku pružimo neimprovizovan sadržaj svježe audio-vizuelne kreacije. Takođe, drago mi je da nismo bili prinuđeni da otkazujemo koncerte i snimanje spota-zaključio je Perović.


Cilj Udruženja sistematična organizacija naših mladih umjetnika

-UMUCG smo osnovali 2017. sa ciljem sistematične organizacije mladih umjetnika u Crnoj Gori. Prvi korak ka tome bio je osnivanje “Crnogorskog orkestra mladih”. Kao prvi orkestar mladih u Crnoj Gori, nakon uspješne serije nastupa i produkcije novih dijela savremene umjetničke muzike, Crnogorski orkestar mladih postao je predstavnik Crne Gore u “Evropskoj orkestarskoj federaciji”-priča Perović.

U fokusu intresovanja UMUCG je alternativni teatar, savremena umjetnička muzika i “nova umjetnost”.

-2019. smo osnovali “Festival mladih umjetnika 19” na kojem smo savremenim repertoarom sjednili teatar, muziku, likovnu umjetnost, kao i predavanja na temu umjetnosti i kulture kod mladih. U dosadašnjim aktivnostima podršku UMUCG pružili su: Ministarstvo kulture Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, Crnogorska komercijalna banka, crnogorske opštine i druga pravna i fizička lica-rekao je Perović.

  • Fotografije: Privatna arhiva, FB