news-details
Kultura

JP Kulturni centar Bar najavljuje nove onlajn programe

Iz JP Kulturni centar Bar najavili su da spremaju nove onlajn programe nakon sinoćnjeg uspješno realizovanog programa “Bar 1979-1984-2020” na tri zvanična internet kanala preduzeća.

Ovaj program je obuhvatio onlajn projekciju dva dokumentarna filma i video panel, čime je JP Kulturni centar Bar obilježio 41. godišnjicu razornog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. pogodio crnogorsko primorje.

Direktor JP Kulturni centar Bar Erol Marunović istakao je da je cilj programa bio da starije gledaoce podsjeti na aprilske dane borbe sa posljedicama zemljotresa 1979, a da mlađe gledaoce upozna sa značajnim dijelom istorije Bara. 

Prvi put u istoriji preduzeća, ovaj program je bio prenošen u livestreamu na zvaničnom veb sajtu, Facebook stranici i YouTube kanalu Kulturnog centra Bar.

-Prezadovoljni smo odjekom ovog programa u javnosti, imajući u vidu i broj gledalaca i pohvale koje nam od sinoć pristižu sa svih strana. Bilo je bojazni u početku kako će sve proći, s obzirom da je ovo za nas pionirski poduhvat, uslovljen situacijom sa koronavirusom, ali, na kraju je sve prošlo izvanredno. Zahvaljujem Crnogorskoj kinoteci što nas je reparacijom filmova podržala i ovog puta, bez njihovog doprinosa ovaj program ne bismo realizovati. Veliko hvala i učesnicima panela koji su slikovito predstavili to vrijeme, takođe i CB Bar na dozvoli kretanja našoj ekipi u vrijeme zabrane izlaska iz objekta stanovanja. Nastavićemo ovu praksu, već razmišljamo o sljedećem onlajn programu o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena-izjavio je Marunović.

U sklopu podrške kampanji #Ostanidoma, u sinoćnjem programu prikazani su dokumentarni filmovi u produkciji Bakar film i RTV Bor, “Hronika o Baru” iz 1979. i “Bar 84” iz 1984, koje je digitalno restaurirala Crnogorska kinoteka.  

Priređen je i video panel u kojem su učestvovali mr Irina Dabović, članica prvog tima Radio-Bara u aprilu 1979, tadašnji opštinski rukovodilac Miloš Šušter i novinar i publicista Željko Milović.

Ovaj program realizovala je ekipa Kulturnog centra Bar u sastavu režiser Milija Šćepanović, asistent režije Zoran Andrejić, pomoćnik direktora Mirko Bujišić i moderator programa i video-panela Radomir Petrić, uz tehničku podršku Igora Perčobića.

Kompletan zapis ovog livestreama postavljen je na zvaničnom YouTube kanalu jpkcbar.